Cappuccino

Cappuccino origineel recept en verhaal van de klassieke koffie

Cappuccino origineel – Het verhaal en het recept

De cappuccino is wereldwijd een geliefde klassieker, maar zijn oorsprong ligt in het historische Wenen. De naam komt van de Kapuziner Kaffee, een koffievariant die daar vaak werd geserveerd met hete melk, soms opgeschuimd en soms niet. Wat wij nu kennen als cappuccino wordt in Wenen een melange genoemd. De hoeveelheid melk werd afgestemd op de wens van de gast.

Om die wens duidelijk te maken, vergeleek men de kleur van de koffie met die van het habijt van een monnik. Een Fransizkaner is bijvoorbeeld een kop koffie met zoveel melk dat het de lichtbruine kleur van het monnikshabijt heeft. Een Kapuziner is donkerder en sterker van smaak doordat er minder melk in zit. De naam cappuccino verwijst waarschijnlijk ook naar de kleur van het habijt, de capuccio, van de kapucijnen.

Een klassieke cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Het is een van de meest geliefde koffiedranken ter wereld en wordt zowel in de ochtend als na een maaltijd gedronken.

Koffie is veelzijdig en leent zich niet alleen voor dranken, maar ook voor het verrijken van gerechten. De basis is altijd dezelfde: de koffieboon. In de webshop van Koffiezz vind je vers gebrande koffiebonen die geschikt zijn voor elk moment van de dag. Daarnaast zijn er bijzondere koffiecadeaus waarmee je ook anderen kunt laten genieten van deze smaakbeleving.

De perfecte melkschuimlaag

De kwaliteit van het melkschuim bepaalt voor een groot deel de smaak en beleving van de cappuccino. De consistentie wordt beïnvloed door het vetpercentage van de melk. Volle melk geeft een romig, dicht en fluweelzacht schuim. Halfvolle melk zorgt voor een iets lichtere schuimlaag, terwijl magere melk schuim oplevert dat snel inzakt. Voor de beste cappuccino gebruik je daarom verse volle melk of, als alternatief, verse halfvolle melk.

Recept Cappuccino origineel

Voor een echte cappuccino gebruik je één kopje Koffiezz Premium espresso, 75 milliliter opgeklopte melk, 75 milliliter warme melk en cacaopoeder naar keuze. Zet een kopje sterke koffie of espresso. Verwarm ondertussen de melk en klop deze op tot een stevige schuimlaag. Vul het kopje voor een derde met de espresso, voeg een derde warme melk toe en vul de rest met melkschuim. Laat het schuim gerust iets boven de rand uitsteken.

Om te testen of het schuim stevig genoeg is, kun je er een lepeltje op leggen. Blijft het liggen, dan is de schuimlaag perfect. Strooi er tot slot wat cacaopoeder overheen voor een extra smaakaccent. Voor een speels effect kun je met een sjabloon figuren of patronen maken op de schuimlaag.

Koffie, thee en cadeaus bij Koffiezz

Bij Koffiezz draait het niet alleen om goede koffiebonen, maar ook om het creëren van een compleet koffiemoment. Naast vers gebrande koffie vind je in onze webshop ook heerlijke theesoorten en originele cadeausets. Perfect om jezelf te verwennen, maar ook om iemand anders blij mee te maken. Zo maak je van ieder koffiemoment een bijzonder moment.

Koffie is veelzijdig en leent zich niet alleen voor dranken, maar ook voor het verrijken van gerechten. De basis is altijd dezelfde: de koffieboon. In de webshop van Koffiezz vind je vers gebrande koffiebonen die geschikt zijn voor elk moment van de dag. Daarnaast zijn er bijzondere koffiecadeaus waarmee je ook anderen kunt laten genieten van deze smaakbeleving.

Koffie waar je naar uitkijkt, ook voor de leukste geschenken en verrassende recepten.